Łosoś w naleśniku

Składniki:

– 400 g łososia

– sól, pieprz

– 2 łyżki białego sezamu

Ciasto naleśnikowe:

– pół szklanki mąki kukurydzianej

– szklanka mąki pszennej

– pól na pół woda z mlekiem( około 1,5 szklanki )

– jajko

– sól, 2 łyżeczki czarnego sezamu

– olej

-2 łyżki stopionego masła

Pasta:

– garść orzechów ziemnych

– garść orzechów włoskich

– pół pęczka natki,

– 2 ząbki czosnku

– 3 duże łyżki serka riccota

– sól, pieprz

Sałatka:

– średni świeży ogórek

– pół pęczka rzodkiewek

– kawałeczek imbiru

– oliwa

– roszponka

– sól, pieprz, czarny sezam

– sos sojowy

Wykonanie:

Łososia oddzielamy od skóry, kładziemy na patelni i smarujemy sosem przygotowanym z soli, pieprzu i oliwy. Pieczemy na średnim ogniu z każdej strony po 7 minut.

104_4876

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy rózgą, smażymy naleśnki.

104_4879

Ogórek kroimy w długie paski razem ze skórką, rzodkiewkę w plasterki, dodajemy łyżkę czarnego sezamu, sos sojowy,starty imbir,  przyprawy, trochę oliwy.Można dodać pół łyżeczki octu.

 

104_4880 104_4883

Roszponkę płuczemy, dajemy szczyptę soli i skrapiamy lekko oliwą.

104_4888

 

Orzechy siekamy nożem i lekko podsmażamy na patelni. Dokładamy pietruszkę, przyprawy,czosnek, i serek, blendujemy.

104_4882104_4887

Łososia rozdzielamy na mniejsze części.

104_4885

Naleśniki smarujemy pastą na połowie, kładziemy na niej łososia, sałatkę,  roszponkę, zawijamy naleśnika w stożek.

104_4892 104_4893

Naleśniki można zawinąć w rulon, roszponkę podać obok.

104_4895

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s