Nadziewane udka

Składniki:

– 2 nóżki z kurczaka

– cebulka

– 5 plastrów suszonych pomidorów ze słoika

– 4 plastry szynki

– 3-4 łyżki bułki tartej

– parę listków bazylii

– sól, pieprz, chilli, słodka papryka

– ząbek czosnku – małe jajko

– pół kostki masła – olej

– pół szklanki cydru

– szklanka śmietany 30%

Wykonanie:

Z nóżek wycinamy kości, tak żeby nie przeciąć skórki. Nacieramy solą , pieprzem i czosnkiem. Odstawiamy.

104_4822 104_4824

Cebulkę drobno pokrojoną smażymy na maśle, dodajemy pokrojoiną w kostkę szynkę, pomidory. Podsmażamy. Dodajemy

bułkę,jajko, przyprawy, bazylię. Farszem napełniamy udka, potem zszywamy nicią.

104_4826

Udka nacieramy czerwoną paprką, przekładamy do rondla na rozgrzany tłuszcz ( trochę oleju i  masła). Obsmażamy z

każdej strony.

. 104_4840

104_4837

Przed podaniem, jednym pociągnięciem wyciągamy nitkę. Dodajemy resztę masła, wlewamy cydr, przykrywamy i dusimy pół godziny. Sos ma się zredukować do połowy. Na koniec wlewamy śmietanę, jeśli trzeba doprawiamy i znowu dusimy 15

minut.

.104_4850

Dzisiaj udka wyśmienicie smakowały  z kolorowym ryżem i śliwkami w occie.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s