Łosoś w galarecie

Składniki:

– 400g świeżego łososia

– 0,75 litra rosołu

– żelatyna

– 2 łyżeczki octu

– cytryna

Wykonanie:

Jeśli mamy rosół to możemy go wykorzystać odlewając około 0,75 litra, w innym przypadku musimy ugotować lekki rosołek z jarzynami ( 2 skrzydełka, mała marchewka, pietruszka, trochę selera, kawałek pora, sól, pieprz, vegeta). Można również przygotować bulion z kostki rosołowej, zamiast rosołu.

Tak więc gotowy rosół przecedzamy przez sitko, dodajemy ocet i przygotowaną wcześniej żelatynę według przepisu. Ostatnio używam żelatyny w płatkach ( na 0,75l rosołu- 5 płatków żelatyny ). Z żelatyną bywa różnie, dlatego trzeba patrzeć na opakowanie jakie są proporcje, bo są różne firmy.

Łososia dajemy na wrzącą wodę i gotujemy 3-5 minut.

104_4707

 

Wyjmujemy, dzielimy na małe kawałki, wkładamy do jednakowych pojemników( mogą być filiżanki) i zalewamy rosołem. Studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

104_4708

Galaretki podajemy z cytryną.

IMG_1611

 

Dodaj komentarz