Składniki:
– 400g świeżego łososia
– 0,75 litra rosołu
– żelatyna
– 2 łyżeczki octu
– cytryna
Wykonanie:
Jeśli mamy rosół to możemy go wykorzystać odlewając około 0,75 litra, w innym przypadku musimy ugotować lekki rosołek z jarzynami ( 2 skrzydełka, mała marchewka, pietruszka, trochę selera, kawałek pora, sól, pieprz, vegeta). Można również przygotować bulion z kostki rosołowej, zamiast rosołu.
Tak więc gotowy rosół przecedzamy przez sitko, dodajemy ocet i przygotowaną wcześniej żelatynę według przepisu. Ostatnio używam żelatyny w płatkach ( na 0,75l rosołu- 5 płatków żelatyny ). Z żelatyną bywa różnie, dlatego trzeba patrzeć na opakowanie jakie są proporcje, bo są różne firmy.
Łososia dajemy na wrzącą wodę i gotujemy 3-5 minut.
Wyjmujemy, dzielimy na małe kawałki, wkładamy do jednakowych pojemników( mogą być filiżanki) i zalewamy rosołem. Studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Galaretki podajemy z cytryną.