Makowiec

Składniki:

– 400g mąki

– 2 jajka

– 200g masła

– 2 łyżki gęstej śmietany

– 5 dkg drożdży

– 100g cukru pudru

– cukier waniliowy

– szczypta soli

Nadzienie:

– 300g maku

– 0,7 litra mleka

– 100g masła

– 2 łyżki miodu

– szklanka cukru

– 3 jaja

– zapach migdałowy

– bakalie( rodzynki, orzechy, figi, skórka z pomarańczy)

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać cukier,cukier waniliowy, masło i usiekać nożem.Drożdże zalać łyżką ciepłej wody, rozmieszać ze śmietaną i połączyć z mąką. Dodać jaja, wyrabiać na gładkie ciasto.

104_4517

Mak wypłukać kilka razy, zlać przegotowanym mlekiem i gotować 40 minut.. Mak powinien tylko mrugać :).

Odcedzić dobrze na sitku, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę na malutkich oczkach do maku.

Do rondla dać masło. miód, bakalie, wsypać mak i smażyć ciągle mieszając na małym ogniu 15 minut.

Na koniec dodać żółtka, wymieszać . Do ostudzonej masy dodać ubite białka.

104_4512 104_4514 104_4515

Ciasto dzielimy na 2 cześci ( do 2 wąskich foremek ).

104_4528

Z ciasta wałkować prostokąt, posmarować masą makową, zawinąc tak, żeby łączenie było na spodzie.

104_4530 104_4531

Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

104_4532

Przed włożeniem do piekarnika, posmarować ciasta stopionym masłem lub żółtkiem.

104_4535

Włożyć do nagrzanego piekarnika – 180 st i piec ok. godziny.

104_4548 104_4549

 

Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

104_4651 104_4652

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s