Gołąbki z grzybami i sosem pieczarkowym

Składniki:

– 1 szklanka ryżu

– mała cebulka

– pół szklanki suszonych grzybów

-sól, pieprz, vegeta

– 2 łyżki masła

– mała kapusta włoska

– 200g pieczarek

– 1 łyzka masła

– pół szklanki śmietany

Wykonanie:

Ryż taimy Grzyby wcześniej moczymy,  potem gotujemy 40 minut.

Cebulkę kroimy drobno i smażymy na maśle na rumiano, dodajemy pokrojone drobno grzyby, chwilkę smażymy. Dodajemy do ryżu, przprawiamy.

104_4571

Kilka liści kapusty odcinamy od główki i gotujemy we wrzącej wodzie 10-15 minut.

104_4559 104_4562 104_4565

Wyciągamy liście, nakładamy farsz, zawijamy gołąbki, dajemy do rondelka, podlewamy wodą i dusimy pół godziny.

104_4572 104_4574

Robimy sos.

Cebulkę drobno pokrojoną smażymy na maśle.

Pieczarki obieramy kroimy drobno i dodajemy do cebulki.

104_4546

Podlewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy. Gotujemy 10 minut, dodajemy śmietanę i znowu chwilę gotujemy. Jeśli sos jest za rzadki, można zagęścić mąką.

104_4587

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s