Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

– 1 kg buraczków czerwonych

– ząbek czosnku

– łyżeczka majeranku

– sól, pieprz

– 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego

– pół łyżeczki majerankiu

– 1 litr barszczu z kartonu Krakus

– pół szklanki koncentratu barszczu Krakus

– łyżka octu

Wykonanie:

Dzień wcześniej obieramy buraki, kroimy na mniejsze części,  zalewamy zimną wodą. Z chwilą zagotowania, dodajemy łyżkę octu 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu godzinę.

104_4553

Na następny dzień, buraczki puszczają piękny kolor. Do wywaru z buraków dodajemy, 1 litr barszczu z kartonu i doprawiamy ( sól, pieprz, cukier, czosnek, zagotowujemy. Na koniec dodajemy koncentrat do smaku. Trzeba jednak uważać, żeby nie był zbyt kwaśny. Barszcz przecedzamy przez sitko.

Barszczu już nie gotujemy bo straci kolor i będzie czarny.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s