Zupa grzybowa z suszonych prawdziwków z ziemniakami

Zupa grzybowa z prawdziwków, to zupa u nas na wigilię, ale że robiłam wcześniej uszka, to byłoby zbrodnią wylać tak wspaniały wywar z moczenia grzybów do zlewu! I to jeszcze z pięknych białych prawdziwków. Jak pisałam przy uszkach, grzyby moczę w mleku. Zapach i smak tego mleka jest nie do opisania. Dlatego musiałam zrobić teraz pyszną zupkę. A na wigilię zrobię krem z pysznymi kluseczkami, będzie jeszcze lepsza.

Składniki:

– szklanka suszonych prawdziwków lub innych

– 2 l bulionu

– cebula mała

– pół szklanki śmietany 18%

– szklanka mleka

– 3 ziemniaki

– łyżka masła

Wykonanie:

Grzyby zalewamy mlekiem , dzień wcześniej przed gotowaniem.

104_4412

Potem gotujemy w mleku pół godziny. Grzyby wyciągamy, kroimy drobno, podsmażamy na maśle z wcześniej usmażoną cebulką.

104_4413 104_4415

Do bulionu przecedzamy mleko, dodajemy grzyby, gotujemy razem 15 minut.

Dodajemy śmietankę.

104_4497

Podajemy z ziemniaczkami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s