Tołpyga z papryką

Dzisiaj bardzo zdrowo- rybka z papryką. Danie bardzo szybkie,  zapiekane i smaczne.

Składniki:

– 1 kg tołpygi

– 3 kolorowe papryki

– duża cebula

– świeży tymianek

– sok z cytryny

– sól,pieprz

– olej

– pomiodorki coctailowe

Sos:

– 2 łyżki masła

– szalotka

– 1/4 szklanki białego wina wytrawnego lub półwytrawnego

– trochę tymianku

– pół szklanki śmietany

– łyżka mąki

 

Wykonanie:

Rybę czyścimy, płuczemy, nacieramy solą,pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy świeżym tymiankiem.

104_4328104_4331

 

Na patelni blanszujemy cebulę, dodajemy pokrojone w paski kolorowe papryki. sól, pieprz, smażymy 5 minut.

104_4333 104_4334

 

Paprykę nakładamy na rybę, na wierzch kładziemy pomidorki, podlewamy trochę oliwą,  przykrywamy i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika na 30 minut.

104_4335

 

Sos:

Szalotkę smażymy na maśle na złoto, dolewamy wino, redukujemy, dodajemy przyprawy. Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagotowujemy.

 

2014-12-05 17.10.08

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s