Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Festiwal pierogowy u mnie trwa nadal:).

Dzisiaj zrobiłam z kapustą i grzybami. Ja zawsze robię z kiszoną kapustą, bo lubię kwaśne i ostre rzeczy.

Składniki:

– pół kg kiszonej kapusty

– ok. 5 suszonych prawdziwków

– cebula

– 2 łyżki masła

Wykonanie:

Kapustę odcedzamy, płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna. Zalewamy wodą i gotujemy pół godziny. W tym samym czasie moczymy grzyby i gotujemy też ok. pół godziny.

104_4445 104_4446

Cebulkę kroimy drobno i smażymy na maśle  na rumiano.

Kapustę i grzyby odcedzamy, mielimy w maszynce na grubszych oczkach. Jeśli słabo żeśmy kapustę odcisnęli i jest za dużo wody, należy jeszcze

raz dać na sitko i odcedzić nadmiar wody. Kapustę dodajemy do cebulki, sól, pieprz, chwilkę smażymy. Farsz gotowy.

Ciasto na pierogi tu

Ciasto wałkujemy, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierożki.

104_4449

Jeśli chcemy zamrozić  i żeby były jak świeże, to postępujemy tak samo jak z uszkami.

Tackę posypujemy mąką, układamy pierogi tak, żeby się  nie skleiły i wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Następnie przesypujemy do woreczków

i wkładamy do zamrażarki.

104_4443

Zamrożone wrzucamy na wrzącą osolona wodę.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s