Kotlet schabowy w cebulowej panierce

Bardzo dawno nie robiłam tak zwanego ” schabowego”. Ale dziś, jak zobaczyłam w sklepie takie mięsko jak lubię, to nie potrafiłam sobie odmówić.

Według mnie najlepsze kotleciki są trochę przerośnięte, czyli od karczku. Trzeba utrafić, bo tej części mięsa jest mało, ale naprawdę jest super.

Jest soczysta, mięciutka, pięknie się rozbija, no i bardzo smaczna. Ale żeby coś urozmaicić, to zrobiłam w panierce z cebulką 🙂

Składniki:

– 2 kotlety

– cebula

– sól, pieprz

– jajko

– mąka

– bułka tarta

– olej

– łyżka masła

Wykonanie:

Kotlety myjemy, kroimy na porcje, rozbijamy tłuczkiem równomiernie. Dajemy przyprawy z każdej strony.

2014-12-09 17.16.17

Na jeden talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy go widelecem, dodajemy mąkę, trochę soli, pieprzu i pokrojoną w cienkie wiórka cebulę.

Na drugi talerz dajemy bułkę tartą.

2014-12-09 17.26.06 2014-12-09 17.26.09

Kotlety obtaczamy w mące z cebulą, potem w bułce. Dajemy na rozgrzany tłuszcz, smażymy na rumiano z każdej strony.

2014-12-09 17.29.18 2014-12-09 17.30.04

Po obsmażeniu, na kotlety dajemy masło, przykrywamy i jeszcze chwilkę dusimy na małym ogniu.

2014-12-09 17.45.17

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s