Gruszka po burgundzku

Kiedys robiłam gruszkę na deser i obiecałam, że zrobię w lepszym wydaniu. Dziś taką zrobiłam. Gruszki naprawdę można podawać na setki sposobów.

Jest to jeden z nielicznych owoców, który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami jak również w ciastach.

Składniki:

– 4 gruszki

– 2 łyżki soku z cytryny

– 4 łyżeczki miodu

– pół szklanki cydru lub białego wina

– 4 szt gożdzików

– lody waniliowe lub inne

– 200 ml śmietany 30%

– 2 łyżki cukru pudru

– szklanka malin świeżych lub mrożonych ( w zależności od pory roku )

– 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Gruszki obieramy, skrapiamy 2 łyżkami soku z  cytryny żeby nie ściemniały. Do rondelka wlewaamy cydr, ,miód i gruszki. Gotujemy ok. 20 min.do odparowania sosu, co jakiś czas obracając. Można również upiec w piekarniku, ale równie dobre są z rondelka :). Wyjmujemy, studzimy.

104_4340

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Maliny blendujemy z cukrem na mus.

Podajemy – gruszki polane musem z malin, obok bita śmietana  udekorowana czekoladą i lody waniliowe lub inne.

104_4344

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s