Zupa krem z batatów

Kto lubi bataty, może pokusić się na ostry krem z batatów. Właściwie ostro- słodki. Dla mnie pycha, uwielbiam takie smaki. Wystarczy jeden duży ziemniak, trochę przypraw i już mamy pyszne i eleganckie danie.

Składniki:

– jeden duży batat

– 1,5 litra bulionu drobiowego

– cebula

– ząbek czosnku

– świeży imbir ( wielkości kciuka)

– 100 ml mleka kokosowego

– łyżeczka soku z cytryny

– 3/4 szklanki mleka

– oliwa

– sól, pieprz, curry, oregano, bazylia, słodka papryka, szczypta chili

Wykonanie:

Jesli nie mamy bulionu rosołowego to trzeba zrobić jak zwykle jakaś porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, por.Wywar odcedzamy i zalewamy nim bataty pokrojone w kostkę.

104_4294

Gotujemy do miękkości ok. 20 min. Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir podsmażamy na patelni, zalewamy mlekiem, chwilę smażymy i wlewamy do ziemniaków.

104_4295

Wszystko razem blendujemy na gładki krem. Ja dodałam do blendowania również warzywka z wywaru.

104_4296

Dodajemy wszystkie przyprawy, sok z cytryny, jeśli krem jest zbyt gęsty, trzeba dolać wody lub wywaru, jeśli nam został. Gotujemy jeszcze na malutkim ogniu 15 minut. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe.

104_4297

Można podawać z grzankami.

104_4300

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s