Sernik wiedeński

Nie ma się co rozpisywać. Sernik to sernik! Pieczemy go na szczególne okazje, zwłaszcza na święta. Własciwie nigdy nie robiłam serników z dodatkami jak brzoskwinie albo z rosą itp. Zawsze robię sernik wiedeński, klasyczny. Uważam, że jest najlepszy. Dziś zrobiłam z połowy skladników bo nie potrzebowałam dużo ciasta, więc nie jest taki wysoki jak powinien, ale z kg będzie piękny i duży.

Składniki:

– 1 kg sera białego tłustego

– kostka masła

– 400 g cukru

– 8 jajek

– 1 duży ziemniak gotowany lub 2 małe

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki mąki pszennej

– olejek waniliowy

– rodzynki

Wykonanie:

W malakserze ucieramy miękkie masło, dodajemy cukier i żółtka. Ucieramy na puch.

Dodajemy po trochę rozdrobniony ser, na koniec ziemniaki, zapach i wymieszane razem mąki.

104_4201 104_4202

Masa ma być gładka bez żadnych grudek.

Z białek ubijamy pianę, dodajemy do sera, mieszamy delikatnie łyżką.Do masy wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki.

104_4207 104_4210

 

Przekładamy do okrągłej formy tortowej wysmarowanej i wyłożonej papierem.

104_4211

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w 180 st.

104_4244

Po zakończeniu pieczenia, uchylamy trochę piekarnik i dopiero po chwili wyciągamy ciasto. Sernik zawsze lubi opaść około cm.

Tak już ma 🙂 ale rozpływa się w ustach.

104_4248

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s