Deserek jabłkowo-karmelowy

Koniecznie chciałam zrobic deser i to z jabłek. No i zrobiłam, a potem nie wiedziałam jak go nazwać, ale chyba to pasuje” Deser jabłkowo- karmelowy”

Składniki:

– 2 jabłka miękkie

– 1 łyżka masła

– 2 łyżki cukru

– pół szklanki wina białego pół wytrawnego albo cydru

– łyżeczka żelatyny

– 2 łyżki duże cukru pudru

– 200 ml śmietany 30%

– 4 herbatniki

Wykonanie:

Z cukru robimy delikatny karmel, zalewamy winem, dodajemy masło.  Jak już się cukier ładnie roztopi, do karmelu wrzucamy obrane jabłka pokrojone na małe ósemki. Gotujemy chwilę, żeby sie trochę poddusiły, ale nie mogą sie rozpadać. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

104_4174 104_4150

Wcześniej rozpuszczamy żelatynę wg. przepisu i dodajemy do ciepłego karmelu. Studzimy karmel, żeby lekko stężał.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ścięty karmel, delikatnie mieszamy.

104_4151 104_4152104_4154

W pucharkach układamy- masę, warstwę pokruszonych herbatników, ósemki jabłek i znowu masa.

104_4155

Na wierzch resztę jabłek. Można zrobić odrobinę karmelu do polania po wierzchu.

Wkładamy do lodówki na godzinę.

104_4181

Oczywiście zamiast herbatników, lepsze były by speculoosy ale niestety nie dostałam w Polsce. Pewnie będę musiała zrobić. To będzie następne wezwanie :).

Jeszcze jedna uwaga- karmel naprawdę musi być dość jasny, bo jak będzie więcej przypalony to będzie poprostu gorzki. A nam chodzi jedynie o posmak.

104_4180 104_4185

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s