Drożdżówki z powidłami

Długo nie mogłam się przekonać do ciasta drożdżowego, bo jak coś zaczynam robić muszę szybko skończyć, No a z ciastem drożdżowym jest inaczej, musi mieć czas na wyrośnięcie. W wykonaniu jest proste, bo właściwie zawsze wyrośnie, chyba, że są stare drożdże. Ale jest dobry znak, bo coraz częściej zaczynam sięgać po drożdże 🙂 Dziś bułeczki z powidłami, które wpadły mi w ręce jak byłam w spiżarni.

Składniki:

– pół kg mąki

– 1/3 szklanki cukru

– cukier waniliowy

– 1 paczka suszonych drożdży ( mogą być świeże )

– szklanka mleka

– 1 jajko

– 3 łyżki masła

– szczypta soli

– powidło lub dżem

Polewa do smarowania;

– łyżka masła

– łyżka cukru

– łyżka mleka

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrami. solą.Dolewamy ciepłe mleko, jajko i bardzo miękkie masło. Wyrabiamy najlepiej robotem.

Jeśli ciasto jest za rzadkie dokładamy mąki.

104_4127

Brytfankę smarujemy margaryną, wykładamy papierem. Dobrze się piecze również w naczyniu żaroodpornym.

Urywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości jaja, płaszczymy, do środka dajemy powidło, zlepiamy  i układamy  zlepieniem do dołu.

104_4128

Bułeczki zostawiamy przykryte do wyrośnięcia ok. pół godziny w ciepłym miejscu.

Składniki na polewę podgrzewamy i smarujemy bułeczki.

104_4132

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180-200 st.

104_4140 104_4141

Ponieważ miałam za małą formę do pieczenia i zostało mi ciasta z reszty zrobiłam parę ślimaczków.

104_4139

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s