Łazanki- ciasto

Dzisiaj już prawie nikt nie robi ręcznie makaronów, ale jednak nie ma co porównywać smaku swojego makaronu z kupnym. Sama też rzadko robię, bo ciągle nie ma czasu, no i wygodniej jest wrzucić z torebki. Jeśli jednak chcemy zrobić coś dobrego i mamy czas, warto sie pokusić, wynik napewno będzie superowy.

Składniki:

– 1/2 kg maki

– jajko

– woda

– szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę siejemy, dodajemy sól, jajko i dolewamy wody po trochę. Ciasto na makaron ma być twarde, dobrze wyrobione. Tak więc, wody dolewamy skąpo. Wyrobione ciasto dzielimy na części i wałkujemy na cienkie placki. Pozostawiamy na chwilę, żeby przeschły. Posypujemy mąką.

104_4125 104_4126

Ciasto na makaron kroimy na podłużne paski a potem na cieniutkie nitki ” po palcu”.

Ciasto na łazanki zawijamy w rulon, kroimy na centymetrowe wałki  i te wałki na 3 cześci. Ma wyjść kostka. Zresztą każdy ma swoją technikę. Nóż musi być bardzo ostry!

104_4133 104_4134

Łazanki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 5 minut.

104_4135

Przelewamy zimną wodą.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s