Zupa krem ziemniaczany z tymiankiem i chrupiącą szynką

Na taką pogodę jak dziś polecam zupę rozgrzewającą.  A dziś zrobiłam zupę ziemniaczaną, ale inaczej.

Zrobiłam z niej wspaniały krem z dodatkiem tymianku, imbiru i chrupiącej szynki.

Składniki:

– wywar warzywny( może być na kościach ) ok 1-1,5 litra,  lub

– 2 litry wody, marchew, pietruszka, por, seler, porcja kości np. ze schabu

– 5 większych ziemniaków

– świeży tymianek

– kawałeczek imbiru

– szczypta gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

pół szklanki śmietany gęstej

– kilka plasterków szynki dojrzewającej

Wykonanie:

Jeśli nie mamy rosołu z poprzedniego dnia to gotujemy. Przecedzamy.

Do połowy rosołu wrzucamy pokrojone na mniejsze części ziemniaki, imbir, 2 gałązki tymianku.  Gotujemy do miękkości, studzimy.

104_4100

Do blendera dajemy ziemniaki, 1marchew, dolewamy tyle rosołu ile trzeba tzn. żeby powstał dość gęsty krem.

104_4106

Krem wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy sól, pieprz, gałkę, wlewamy śmietanę i szybko roztrzepujemy trzepaczką.

Krem powinien być gładki jedwabisty i pyszny. Oczywiście każdy przyprawia wg. własnych smaków. Ja doprawiłam ostrzej  tak lubię, czyli nie mogło zabraknąć ostrego pieprzu :).

Na patelni bez tłuszczu smażymy porwane w rękach plasterki szynki na skwarki.

Podajemy do kremu.

104_4117

Advertisements

2 thoughts on “Zupa krem ziemniaczany z tymiankiem i chrupiącą szynką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s