Sushi

Sushi to jedno z moich ulubionych potraw. Zaznaczyć trzeba, że kiedyś były takie klasyczne, patrząc dzisiaj-  mało zmysłowe.

W obecnej chwili panuje pościg za pięknym wyglądem, nowymi smakami. Ogólnie sushi można robić ze wszystkim.

Ja zjem pod każdą postacią :).  A dziś zrobiłam klasyczne. Pamiętam, że pierwszy raz wiele się namęczyłam, ale wszystkiego się można nauczyć, a przede wszystkim moczyć ręce we wodzie, żeby się ryż nie kleił :).

Składniki:

– 250 g ryżu do sushi

– sól

– woda ok.300 ml

– 4 łyżki octu  ryżowego

– 2 łyżki cukru

– szczypta soli

– avocado

– czerwona papryka

– łosoś surowy lub wędzony

– paluszki krabowe

– pasta wasabi

– imbir marynowany

– serek kremowy

– świeży ogórek

– czarny sezam

– sos sojowy ( polecam słodki )

Wykonanie:

Ryż płuczemy kilka razy aż będzie czysta woda. Potem zalewamy wodą  i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Znowu płuczemy ostatni raz. Wlewamy wody tyle, żeby ryż był dobrze przykryty wodą w proporcji około 1 : 1,3/ ryż: woda/. Solimy lekko wodę.

104_4071

Stawiamy na gaz i mieszamy, żeby sie nie przychycił. Gotujemy ok.15 minut. Ryż ściągamy z ognia , lekko studzimy.Cały czas jest przykryty.

Do octu ryżowego dajemy cukier, szczyptę soli, lekko podgrzewamy, żeby się składniki rozpuściły, wlewamy do ryżu, mieszamy i ryż przykrywamy do całkowitego wystygnięcia.

104_4073

Wszystkie składniki do środka kroimy w paski. Z ogórka wycinamy miąższ, kroimy w paski razem ze skórką.

104_4076

Rozkładamy matę bambusową a na niej folię przezroczystą. Lepiej się zawija i się nie brudzi mata.

Przygotowujemy miseczkę z wodą do moczenia rąk.

Na macie rozkładamy sprasowane algi, na nich cienko ryż po środku palcem cienitko smarujemy pastą wasabi, na nią nakładamy np, kremowy serek,

104_4077 104_4078

wzdłuż kładziemy avocado, paluszki krabowe zawijamy pomału dość ciasno. Końcowki smarujemy wodą, żeby sie skleiły. Dzielimy na części bardzo ostrym nożem.

104_4079

Inna wersja:

– ryż, algi, papryka, łosoś, serek kremowy

– ryż, algi, avocado, papryka, paluszki krakowe

104_4090

– ryż, pasta z tuńczyka, ogórek, papryka, obtoczone w czarnym sezamie

Jeśli ryż dajemy na spód,trzeba go zwijać na folii.

104_4081 104_4082

– wałek z ryżu posmarowany pasta wasabi, przykryty łososiem

104_4080

Kombinacji mogą być setki i tak nie zużyłam wszystkich produktów, a ucztę miałam iście królewską. Polecam.

104_4086104_4084

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s