Puree z batatów z confitem z gęsi czyli parmentier

Do tego dania trzeba się przygotować wcześniej, ale efekt końcowy jest niebiański. Cały problem w tym, że u nas nie ma confitu i trzeba go zrobić samemu. Ale… czego to Polak nie potrafi :). My wszystko umiemy zrobić. Nawet confit po francusku!

Pisałam o nim w zeszłym tygodniu i obiecałam, że napiszę do czego go wykorzystam. Nadeszła pora.

Składniki:

– confit z gęsi ( przepis tu )

– 2 łyżki masła

– 2 szalotki

– 1/3 szklanki wina czerwonego

– sól, pieprz

– 1 kg batatów

– 2 duże łyżki masła

– trochę mleka

– sól, pieprz

Wykonanie:

Bataty obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło, sól, pieprz, ubijamy porządnie, a nastepnie ucieramy pałką albo miksujemy blenderem. Mleka dodajemy tyle, żeby masa była lekka i puszysta.

Na maśle smażymy pokrojone drobno szalotki, dolewamy wino, gotujemy, żeby połowa odparowała, potem dokładamy rozdzielone na mniejsze części mięso. Smażymy razem aż wino całkiem wyparuje, doprawiamy.

Do foremki dajemy puree, mięso i znowu puree. Wspaniale smakuje z karmelizowanymi buraczkami ( przepis tu )

104_4064

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s