Żeberka pieczone z sosem Tao-Tao

Dziś w sklepie były wyjątkowo piękne żeberka. Nie mogłam się powstrzymać i….. wylądowały w mojej kuchni :).

Oczywiście najpierw marynata i leżakowanie w lodówce, a potem do pieca. Wspaniałe. Żeberka też robię na różne sposoby, np. z dużą ilością cebuli, z kminkiem  a dziś dodałam sosu chili. Jest słodko-pikantny i smak był bardzo dobry.

Skłdniki:

– 1 kg ładnych mięsistych żeberek

– sól, pieprz,

– 2 ząbki czosnku

– 200 g sosu słodko-pikantnego Tao-Tao

– olej

Wykonanie:

Żeberka myjemy, osuszamy, dzielimy na odpowiednie kawałki. Nacieramy solą, pieprzem czoskiem i sosem.

2014-11-08 14.07.08

Przykrywamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę, dwie.

Wyciągamy, na brytfannę wlewamy 1/3 szklanki oleju  układamy żeberka. Po wierzchu polewamy resztą sosu sosu z marynaty.

2014-11-08 14.11.07

Przykrywamy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st. około 1- 1,5 godziny.

Od czasu do czasu zaglądamy i polewamy sosem. Żeberka muszą by mieciutkie.

Dziś podałam z gotowanymi ziemniakami opieczonymi na maśle.

104_3952

Advertisements

One thought on “Żeberka pieczone z sosem Tao-Tao

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s