Rosół wołowy z ziemniakami

Raz na jakiś czas uwielbiam zjeść rosół wołowy z małym dodatkiem czegoś z drobiu. I muszą do tego być ziemniaki.

Tak byłam nauczona z domu. Przepisów na rosoły sa naprawdę różne. Ja uwielbiam robić rosół z pręgi, bo nie ma nic lepszego na świecie, jak mięciutka pręga. Jeśli planuję zrobić pierogi z mięsem, to daję szponder. Natomiast pręgę mogę wykorzystać do drugiego dania albo poprostu zjeść z rosołem i wtedy wystraczy jedno syte danie.

Nie należy mylić rosołu wołowego z prawdziwym polskim rosołem, w którym powinno być kilka różnych mięs. I oczywiście sprawa wody- zimna czy wrząca. Całe życie mięso zalewam zimną wodą i przy tym zostanę.

Dziś będzie pyszny w smaku rosół wołowy.

Składniki:

– 1 kg pręgi wołowej

– porcja rosołowa

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– ćwiartka selera

– pół małego pora

– ząbek czosnku

– 2 plastry duże cebuli

– sól, pieprz, vegeta

– maggi

– ziemniaki

Wykonanie:

Pręgę myjemy dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na średni ogień i pomalutku gotujemy i pilnujemy dopóki nie wyjdzie szumowina. Zbieramy po wierzchu dokładnie łyżką cedzakową do chwili aż przestanie wychodzić.Wtedy skęcamy gaz na mały i rosołek ma sobie ” pyrkać’ około dwóch godzin.

2014-11-08 13.53.47

Sprawdzamy widelecem- mięsko ma być dość miękkie.Wtedy dorzucamy opłukaną porcję rosołową. Znowu czekamy aż się zagotuje, zbieramy szumowinę. Dokładamy obrane warzywa, czosnek i obsmażone na blaszce z każdej strony cebulki.

2014-11-08 14.05.29

Gotujemy pół godziny. Jak jarzynka jest już miękka, doprawiamy do smaku.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

104_3945

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s