Tiramisu na deserek w pucharkach

Tiramisu chyba wszyscy lubią, a może być zrobione jako ciasto, albo jako deser. Typowe tiramisu robi się z żółtkami i musi poleżeć trochę w lodówce, ale takie na deser zwłaszcza kiedy trzeba na już, robimy na bazie śmietanki.

Składniki:

– szklanka śmietany 30%

– 1 fix do śmietany

– 250g serka mascarpone

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżka amaretto lub zapach

– łyżeczka kawy rozpuszczalnej

– pół szklanki wody

– lody

– podłużne biszkopty

Wykonanie:

Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem , dodajemy zapach, serek, delikatnie mieszamy.

Kawę rozpuszczamy,studzimy, wylewamy na talerz, moczymy w niej szybko z każdej strony biszkopty.Ja przedzieliłam biszkopty na pół.

Do pucharków dajemy na spód masę, obkładamy ścianki np. czterema namoczonymi  biszkoptami.

2014-11-10 12.56.19 2014-11-10 12.56.47

Dajemy resztę masy. Na sitku przesiewamy kakao nad każdym pucharkiem.

2014-11-10 12.57.09

Podajemy z lodami.

2014-11-10 14.09.11 104_3906 104_3907

Mogą oczywiście być owoce, orzechy – co kto  lubi :).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s