Francuskie przekąski z ricottą i szynką

Bardzo szybka przekąska na niespodziewanych gości. Zawsze mam dyżurne ciasto francuskie w lodówce i jak zwykle można nadzienie zrobić ze wszystkiego co mamy. Dziś miałam ricottę, więc nie miałam wiele myślenia.

Składniki:

– ciasto francuskie

– 250g sera ricotta

– 200g szynki

– łyżka szczypiorku

– trochę soli, pieprzu, oregano

– kilka suszonych śliwek

– jajko

Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraciki, smarujemy jajkiem.Każdy kwadracik obklejamy wąskimi paskami ciasta,i znowu po wierzchu smarujemy jajkiem.

2014-11-08 16.03.39

Do miski dajemy ser, pokrojoną drobno szynkę, posiekany szczypior lub zielone bączki cebulki, przyprawy, mieszamy.

2014-11-08 16.03.32

Nakładamy po łyżeczce masy na każdy kwadracik. Na wierzch dajemy po połówce namoczonej wcześniej sliwki.

2014-11-08 16.10.13

Po wierzchu posypujemy oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 15-20 minut na złoto.

2014-11-08 17.09.372014-11-08 17.11.50

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s