Omlet z rydzami

Wczoraj byłam w lesie i nazbierałam prawie koszyk rydzów :).  Nie byłoby w tym nic dziwnego, ale… jest koniec pażdziernika i już pierwsze przymrozki.

Zrobilismy sobie ucztę rydzową, a dziś na śniadanko omlecik z rydzami.

Składniki:

– mała cebulka

– kilka rydzów

– sól, pieprz

– 3 jajka

– 2 łyżki wody

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w piórka, blanszujemy na maśle, dorzucamy pokrojone w paski rydze.Doprawiamy. Smażymy 10- 15 minut. Powinny być lekko rumiane

Jaja ubijamy trzepaczką, dodajemy wodę, sól, pieprz. Wylewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną masłem.

2014-10-26 09.58.12 2014-10-26 09.49.51

Delikatnie podważamy łopatką, żeby płynna masa spływała po bokach i się ścieła.

Przewracamy na drugą stronę. Omlet smażymy bardzo krótko 1-2 minuty z każdej strony. Ma być piękny rumiany.

Na jedną część nakładamy usmażone rydze, przykrywamy.

2014-10-26 09.53.34

Posypujemy szczypiorkiem.

2014-10-26 09.54.32

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s