Polęwiczki z indyka z rydzami, warzywami i sosem tymiankowym

Ostatnio miałam nadmiar grzybów i postanowiłam zrobic coś nowego. Jak już wczesniej pisałam, większość rzeczy robię z tego co mam w domu. Dziś wymyśliłam takie danie i myślę, że jest bardzo dobre, polecam :).

Składniki:

– 200 g polędwiczki z indyka

– 300 g rydzów

– cebulka

– ząbek czosnku

– 2 marchewki

– ćwiartka małego selera

– mała pietrucha

– świeża kolendra

– sól, pieprz, vegeta

– 2 łyżki masła

– 1 szalotka

– łyżeczka tymianku lub olej tymiankowy

– 3/4 szklanki śmietanki

Wykonanie:

Filety kroimy na plasterki lekko doprawiamy i szybko obsmażamy z każdej strony na złoto.

2014-10-22 12.04.56 2014-10-22 12.06.49

Wymyte rydze podsmażamy 15 minut mieszając.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy drobno pokrojoną cebulkę, dokładamy plasterki czosnku, i warzywa pokrojone w słupki. Dusimy ciagle mieszając 15 minut.

2014-10-22 12.26.25

Dorzucamy polędwiczki i pokrojone w paski rydze.Dusimy 5 minut razem, doprawiamy i posypujemy świeżą kolendrą.

2014-10-22 12.29.20 2014-10-22 12.29.29 2014-10-22 12.36.15

Sos:

Na maśle blanszujemy cebulkę, dodajemy tymianek, przyprawy i wlewamy śmietanę.

Na spód foremki dajemy kawałki mięsa, potem warzywa z rydzami i na wierzch znowu mięsko.

2014-10-22 12.44.30 2014-10-22 12.47.15

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s