Tosty zapiekane z kotlecikiem, bakłażanem, mozarellą z sosem pieczarkowym.

Takie tosty można oczywiście komponować według własnego uznania. Jest to pyszne danie i na obiad i na przyjęcie.

Składniki:

– 4 kromki chleba tostowego

– jajko

– szklanka mleka

– filet z indyka

– bakłażan

– ser mozarella

– 1/2 kg pieczarek

– żółta papryka

– ser żółty dobrze topliwy

– pomidorki coktailowe

– sól, pieprz, vegeta,czosnek

– pół kostki masła

– 250 ml śmietany 30%

– olej

Wykonanie:

Z fileta kroimy kotlety, rozbijamy / nie za cienko/ doprawiamy i obsmażamy po parę minut z każdej strony.

 

 

Jajko roztrzepujemy, dodajemy mleko, czosnek. Kromki szybko obtaczamy w mleku i smażymy na tym samym tłuszczu co kotlety.

2014-10-18 10.57.21 2014-10-18 10.57.13 2014-10-18 10.58.06

Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy, żeby puścił goryczke. Potem dajemy na papierowy ręcznik i wycieramy kropelki.

2014-10-18 11.05.42

Paprykę omsmażamy nad palnikiem ,potem ściągamy nożem skórkę. Taka papryka nie traci swojej wartości. Ale można oczywiście delikatnie zmiększyć na patelni.

2014-10-18 11.11.19 2014-10-18 11.18.49 2014-10-18 11.23.00

Pieczarki, jeśli są piękne białe, tylko płuczemy, wrzucamy do rondla, odparowujemy, dodajemy łyżkę masła, smażymy na rumiano.

2014-10-18 11.11.06 2014-10-18 11.31.45

Część największych pieczarek wyjmujemy,do reszty dodajemy  masła i wlewamy śmietanę. Przyprawiamy i dusimy aż sos zgęstnieje.

2014-10-18 11.35.48

Przekładamy:

Na tosta dajemy kotlet, bakłażan, mozarellę, paprykę, pieczarki, plaster gruby sera żółtego, i na wierzch pomidorek. Spinamy wykałaczką, posypujemy papryką, wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika aż ser się roztopi i cała grzanka dobrze się rozgrzeje.

2014-10-18 12.55.34 2014-10-18 12.57.05 2014-10-18 13.01.15

Ja jeszcze dodatkowo dałam cebulkę też lekko obsmażoną z każdej strony.

Podajemy z pysznym sosem pieczarkowym.

2014-10-18 13.17.34

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s