Tort orzechowy

Bardzo kiedyś lubiłam piec torty, ale ostatnio coraz mniej jest okazji, albo poprostu mniej jemy ciasta. Wszyscy się odchudzają, liczą kalorie. No ale nadarzyła się okazja! Są świeże orzechy, to nie może być nic innego jak tort orzechowy.

Składniki:

–  6 jaj

– 20 dkg cukru

– 20 dkg mielonych włoskich orzechów

– 3 łyżki bułki tartej

– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– bezy

Masa:

– 1/2 litra mleka

– 3 łyżki maki ziemniaczanej

– 3 łyzki mąki pszennej

– 5 łyżek cukru

– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

– 3/4 kostki masła

– 2 łyżki spirytusu

Poncz:

– pół szklanki bardzo mocnej dobrej herbaty lekko posłodzonej

Masa maślana:

– kostka masła

– 10 dkg cukru pudru

Lukier plastyczny:

– 80 dkg cukru pudru

– 3 łyżeczki żelatyny

– 3 łyżczki glukozy

– 50 ml gorącej wody

– barwniki do ciast

Wykonanie:

To jest przepis ma małą tortownicę.

Żółtka z cukrem ucieramy na puch, białka ubijamy na sztywno. Na żółtka kładziemy białka i bułkę wymieszaną z orzechami i proszkiem. Delikatnie mieszamy.

2014-10-04 21.57.14 2014-10-04 21.54.07

 

Dzielimy na trzy lub dwie części- każdy placek pieczemy osobno. Jeśli mamy mały piekarnik , to musimy piec ciasta osobno i czynność z ubijaniem piany powtarzamy za każdym razem, bo piana nie może stać tak długo! Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 st. i pieczemy każdy placek po 40 minut. Chwilę po włożeniu skręcamy piekarnik na 170 st.

2014-10-05 21.59.13

Masa:

Część mleka gotujemy z cukrem, mąki mieszamy razem, mieszamy z resztą zimnego mleka i wlewamy na wrzątek. Mamy budyń.

Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy budyń, rozpuszczoną kawę w odrobinie wody a na koniec powoli wlewamy spirytus.

2014-10-04 22.44.02 2014-10-05 21.34.08

Masa maślana:

Masło ucieramy z cukrem na puch.

Lukier plastyczny:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy glukozę, mieszamy razem. Na blat wysypujemy 2 szklanki cukru pudru  do środka wlewamy żelatynę i szybko mieszamy najpierw łyżką , żeby cukier zaczął sie łapać, a potem jak już zacznie sie robić kulka to rękami. Dosypujemy cukru i wyrabiamy. Masa nie może być bardzo twarda bo się będzie kruszyć.

2014-10-05 22.39.12 2014-10-05 22.39.48 2014-10-05 22.40.39

W przepisie cukru jest stanowczo za dużo – mi weszło ok. 60 dkg. Do takiej białej masy dodajemy barwniki, zależy jakie kolory chcemy uzyskać.

2014-10-05 22.41.40 2014-10-05 22.45.31 2014-10-05 22.49.59

Przekładanie i dekoracja:

Ciasta ponczujemy z każdej strony. Najlepiej ułożyć ciasta na podstawce bo lepiej się dekoruje.

Ja upiekłam tylko dwa placki , bo nie miałam czasu za wiele – jak zwykle 🙂

Na pierwszy placek dajemy masę kawową , na niej układamy bezy ( dość mocno wbijamy w masę ) na bezy dajemy jeszcze cieniutką warstwę masy, żeby się przykleił drugi placek.

2014-10-05 22.00.40 2014-10-05 22.02.17 2014-10-05 22.05.17

Smarujemy resztą masy,zaklejamy wszystkie nierówności bardzo cienką warstwą. Wkładamy na godzinę do lodówki, żeby masa stężała.

2014-10-05 22.27.37

Następnie cały tort smarujemy masą maślaną.

Z masy plastycznej wałkujemy okrągły placek, nakładamy na tort. Rękami delikatnie gładzimy, żeby nie zrobiły się fałdki. Resztę obkrawamy.

2014-10-05 22.52.10 2014-10-05 22.53.48 2014-10-06 00.02.49

Dekorujemy tort wg. własnych pomysłów.

2014-10-06 00.15.30 2014-10-06 01.06.41 2014-10-06 01.21.30

2014-10-06 01.21.50

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s