Szarlotka na ciepło z lodami i musem malinowym

Sezon na jabłka trwa 🙂 więc czas na szarlotkę. Od lat piekłam szarlotki, za każdym razem inaczej wychodzą, ale to normalne. Natomiast ta jest wyjątkowa, bardzo krucha i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje ciepła zaraz po upieczeniu, bo właśnie to jest „Szarlotka na ciepło”. Wspaniała!

Składniki:

– 450 g mąki krupczatki( w tym 2 łyżki mąki kukurydzianej)

– 250 g masła

– 150 g cukru pudru

– 4 żółtka

– 2 płaskie łyżeczki proszku

– cukier waniliowy

– szczypta soli

– łyżeczka cynamonu

– bułka tarta

– 5 większych jabłek

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy na plastry, jeśli są kwaśne dajemy 2-3 łyżki cukru, cynamon, prażymy.

2014-09-27 20.54.50

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem, cukrem waniliowym,solą,  dodajemy masło, siekamy. Mąkę kukurydzianą daję dla lepszego koloru. Można dodać trochę kurkumy jak nie mamy mąki kukurydzianej. Ciasto będzie ładne żółte!

2014-09-27 21.07.29

Dodajemy żółtka i wyrabiamy. Formujemy kulkę, wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.

2014-09-27 21.10.34 2014-09-27 21.13.17

Do wyłożonej brytfanny dajemy 3/4 rozwałkowanego  ciasta. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do goracego piekarnika na 5 minut. Wyciagamy, posypujemy ciasto bułką tartą.

2014-09-27 21.33.46 2014-09-27 21.34.13

Kładziemy na to uprażone jabłka, przykrywamy resztą ciasta, znowu nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach 20 minut.

2014-09-27 21.36.14 2014-09-27 22.50.42

Szarlotkę podajemy na ciepło z lodami polanymi musem z malin , lub bitą śmietaną.

2014-09-28 10.15.13

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s