Barszcz czerwony zabielany z białą kiełbaską

Ponieważ ostatnio robiłam barszcz na zimę w słoikach i jeden mi się nie zamknął, więc wykorzystałam go na bieżąco. Postał sobie 4 dni i wystraczy, żeby kolor i smak był dobry.

Składniki:

– jarzynka/ 1 marchew, 1 pietruszka, ćwiartka selera, pół pora/

– biała kiełbaska

– cebulka

– litr barszczu ze słoika lub 4 buraczki czerwone

– pół buteleczki koncentratu barszczu

– sól, pieprz

– zabek czosnku

– 4 ziela, 2 listki laurowe

– śmietana gesta

– koper

– pół kg ziemniaków

Wykonanie:

W litrze wody gotujemy jarzynkę, wkładamy opłukane białe kiełbaski. Jak będzie już miękka wlewamy barszcz ze słoika,dodajemy pół butelki koncentratu, doprawiamy do smaku, dodajemy ząbek czosnku. jesli nie mamy barszczu w słoiku, musimy wcześniej ugotowac buraki.

2014-09-20 10.04.02 2014-09-20 13.31.202014-09-20 13.32.58

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.

Na talerz dajemy ziemniaki, wlewamy barszcz z kiełbaskami. Na wierzch dajemy łyżkę dużą dobrej śmietany. Posypujemy koprem.

2014-09-21 14.09.18

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s