Sznycelki ze śliwką

Śliwka suszona kalifornijska ma swój smak. A w połączeniu z mięsem robi się jak masło.

Składniki:

– pół kg mięsa mielonego wieprzowego

– mała cebulka

– jajko

– ząbek czosnku

sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso z szynki lub łopatki mielimy, dodajemy jajko, czosnek, sól, pieprz.

Jeśli jest za rzadkie, można dodać bulki tartej. Zazwyczaj do mielonych dodaje się namoczoną bulkę, ale jak robię z nadzieniem to nie oszukuję :).

2014-09-06 15.55.01

Śliwki moczymy wcześniej we wodzie.

Z masy mięsnej robimy mały placek na dłoni, na środek kładziemy śliwkę, formujemy kulkę lekko spłaszczoną i obtaczamy w bułce tartej.Tej bułki nie dajemy bardzo dużo – tak delikatnie tylko obsypujemy.

2014-09-07 14.10.37

Smażymy na gorącym tłuszczu za rumiano, nastepnie skręcamy gaz, przykrywamy i dusimy ok 20 minut.

2014-09-07 14.10.50

Można podać z puree z ziemniaków z dodatkiem odrobiny ketchapu. Smacznego 🙂

2014-09-08 15.56.49 2014-09-08 16.35.55

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s