Rydze na maśle

W tym roku grzyby pojawiły się dość wcześnie. Jednak dopiero dzisiaj się wybrałam do lasu.

Mogę powiedzieć, że grzybobranie rozpoczęte :),ale jest jeden minus- strasznie dużo jest robaczywych grzybów.

Miejmy nadzieję, że po pełni będzie inaczej, ale mimo wszystko udalo się nazbierać na zachciankę.

Dla mnie rydz jest najlepszym grzybem do smażenia na maśle.

Składniki:

– rydze

– masło 

– sól

Wykonanie:

Świeże rydze czyścimy nożykiem, pluczemy/ jeśli trzeba to dwa razy/, dajemy na sitko.

2014-09-07 13.47.43

Wymyte grzyby dajemy na ptelnię z masłem. Smażymy na dość dużym ogniu ciągle mieszając, żeby zrobiły się rumiane. Jeśli jest mało masełka to trzeba  dołożyć trochę. Na sam koniec smażenia posypujemy solą.

2014-09-07 14.00.18

 Podajemy z białym pieczywem.

2014-09-07 14.27.27

Advertisements

One thought on “Rydze na maśle

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s