Filet z kurczaka pod pierzynką z gulaszem pomidorowym

Składniki:

– 3 pojedyncze  filety z kurczaka

– kostka rosołowa

– 4 łyżki oliwy

– otarta skórka z połowy cytryny

– 2 łyżeczki soku z cytryny

– mała cebulka

– 200 g pieczarek

– 1/3 szklanki bułki tartej

– 2 łyżki masła

– łyżka świeżej bazylii/ może być pietruszka/

Na gulasz:

– 2 cebule

– 4 pomidory

– 2 listki laurowe

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– 2 łyżeczki octu

– sól, pieprz, oregano

– oliwa

Wykonanie:

Najpierw robimy gulasz- na oliwie blanszujemy cebulę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, dodajemy liść, ziele, przyprawy, ocet, mieszamy i przykrywamy. Dusimy około 20 minut.

IMG_2666 IMG_2667 IMG_2677

Kostkę rosołową rozcieramy z oliwą, dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok , mieszamy i niecieramy tym filety.

IMG_2663

Odstawiamy do lodówki na godzinę, potem obsmażamy z każdej strony na rumiano , przykrywamy i dusimy 15 minut.

IMG_2672 IMG_2678

Na patelni smażymy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki, sól, pieprz, na koniec pokrojoną bazylię.

Na osobnej patelni przepiekamy lekko bułkę tartą, ciągle szybko mieszając. Połowę dajemy do farszu, połowę zostawiamy.

IMG_2664 IMG_2670

Upieczonego fileta kroimy ukośnie, nakładamy farsz i posypujemy bułką.

IMG_2681

Ja dziś podałam z ciemnym makaronem i gulaszem z pomidorów.

 

 

IMG_2691

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s