Kotlety schabowe zapiekane

Dziś zrobiłam trochę innego schabowego, ale równie smaczny i bardzo bardzo syty :). Składniki: – 2 kotlety schabowe – sól, pieprz – cebula – 250 g pieczarek – 2 marchewki/ jak są duże wystarczy jedna/ – trochę papryki czerwonej, zielonej/ ćwiartka/ – majonez kielecki – ser żółty – sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej. Wykonanie: Kotlety rozbijamy cienko, przyprawiamy i obsmażamy z każdej strony na rumiano. IMG_2613 Cebulę smażymy na rumiano, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż odparują. Ja zawsze pieczarki odparowuję osobno i dopiero wtedy przekładam do cebulki. Dodajemy pokrojoną cieniutko paprykę, dusimy 15 minut. Doprawiamy do smaku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju, kładziemy na spód pokrojone w plastry marchewki. Marchewki bardzo cienko smarujemy majonezem, żeby farsz się lepiej trzymał. IMG_2615 Na to dajemy  kotlety, farsz, majonez i posypujemy startym serem. Przykrywamy. IMG_2618 IMG_2620 IMG_2622 IMG_2626 Dajemy do dobrze nagrzanego piekarnika 180 st. i zapiekamy 30 minut. Próbujemy, czy marchew jest miękka. IMG_2631 Można podać z ziemniakami z wody. Ja zrobiłam warzywka  z patelni. IMG_2636

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s