Zupa cebulowa włoska z grzankami z bagietki

Wspaniała zupa, pikantna, robię na specjalne okazje :).

Składniki:

– 30 dkg boczku wędzonego lub gotowanego

– 3-4 cebule

– 2 ząbki czosnku

– sos pomidorowy w kartonie 250 ml

– mały przecier pomidorowy pudliszki

– 4 szklanki bulionu

– sól, pieprz, chili

– ser żółty comte lub inny

– bagietka

pół kostki masła

Wykonanie:

Boczek kroimy w krótkie paseczki i smażymy na maśle na złoto, dodajemy pokrojoną w  piórka cebulę. Mieszamy i smażymy 10 minut.

Dodajemy sos pomidorowy, przecier i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając pół godziny.

Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut.

Bagietkę opiekamy z każdej strony na oleju i podajemy do zupy.

Przed samym podaniem ,scieramy na tarce ser żółty.

IMG_20140814_170513236 - Copy

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s