Pierogi z mięsem

Składniki:

– pół kg mąki tortowej

– jajko

– 3 łyżki oleju

– gorąca woda

– 300-400 g mięsa mieszanego

– cebula

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz

Wykonanie:

Robimy ciasto- na stolnicę dajemy mąkę, na środku robimy dołeczek, wbijamy jajko, dodajemy olej. Mieszamy nożem od środka zabierając coraz więcej mąki. Dolewamy pomału gorącej wody / ale nie wrzątku/ i ciagle wyrabiamy.Wody dajemy tyle ile zabierze ciasto tj. około 1/2 szklanki Ciasto na pierogi zawsze robimy szybko.Im dłużej się go męczy tym jest twardsze, więc trzeba połaczyc składniki, przerobic pare razy i gotowe.

Na farsz każde mięso jest dobre, oczywiście gotowane, najlepiej to z rosołu, mieszane. Jeśli jest we farszu kawałek mięsa wołowego to ma wspaniały smak.

Mięso mielimy i dodajemy do usmażonej na maśle cebulki. Cebula musi by dobrze zrumieniona, wtedy ma dobry smak i zapach zwłaszcza w farszach! Mieszamy, doprawiamy do smaku dośc ostro. Jeśli jest bardzo suche mięsko i sie rozsypuje, dolewamy trochę wody.

IMG_20140813_232621789 - Copy

Ciasto wałkujemy, kroimy kwadraty lub wykrawamy szklanką, nakładamy farsz i dobrze zlepiamy.

IMG_20140813_232638363 IMG_20140813_232945095 IMG_20140813_233026601

Wrzucamy na wrzacą i osoloną wodę. Po wypłynięciu na wierzch, gotujemy 5 minut.

IMG_20140814_241523989

Podajemy okraszone boczkiem.

IMG_20140814_142510587 - Copy

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s