Bitowiec

Ogólnie nikt w moim domu nie lubi bardzo słodkich ciast zwłaszcza z masami, ale to ciasto jest jedyne w swoim rodzaju.

Bardzo, bardzo słodkie i bardzo szybko znika mimo, iż jest bardzo duże.

Składniki:

– 11 paczek herbatników

– 2 puszki mleka skondensowanego gotowanego/ inaczej masa krówkowa/

– 2 budynie śmietankowe + łyżka mąki

– 3 szklanki mleka

– 150 g masła roślinnego

– 400 ml śmietany 18%

– 2 śnieżki

– 2 łyżeczki żelatyny, czekolada do posypania

Wykonanie:

Gotujemy masę budyniową- 2 szklanki mleka gotujemy . Budynie mieszamy z mąką dolewamy pozostałą szklankę mleka mieszając, żeby się nie zrobiły grudki. Wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy 2 minuty ciągle mieszając. Studzimy. Masło miksujemy, dodając zimny budyń.

IMG_20140812_215821094 - Copy

Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody. Jak napęcznieje, wkładamy na parę sekund do mikrofali albo podgrzewamy, żeby sie rozpuściła. Studzimy.

Blachę wykładamy papierem i układamy-

 

– herbatniki

– masa krówkowa

– herbatniki

– masa budyniowa

– herbatniki

– masa krówkowa

– herbatniki

IMG_20140812_220126942 - Copy IMG_20140812_220317868 - Copy IMG_20140812_215817021 - Copy

Na wierzch dajemy ubite śnieżki ze śmietaną i zimną lekko ścietą żelatyną. Posypujemy startą czekoladą.

IMG_20140812_222827202 - Copy

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s