Ciasto półfrancuskie

Ciasto to doskonale nadaje się na paszteciki i nie tylko. Wszystko można w nie zawinąć, każdy farsz, parówki itp.

Jest lepsze niż francuskie, bo się nie kruszy, ale jak nie ma czasu to i dobre gotowe :).

Składniki:

– pół kg mąki

– kostka masła

– 5 dkg drożdży świeżych

– 3/4 szklanki gęstej śmietany

– jajko

– szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże kruszymy do śmietany i wyrabiamy łyżką, żeby się rozpuściły.

Na stolnicę dajemy mąkę, masło miękkie i szczypte soli, łaczymy składniki.

Na środku robimy dołeczek ,  wlewamy śmietanę z drożdżami i jajko. W przepisie jest jajko, ale ja nie daję, nie jest konieczne. Wyrabiamy.

Ciasto ma być  miękkie, ale nie za rzadkie, żeby się nie kleiło podczas wałkowania.

2014-08-07 09.37.57 - Copy

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s