Polędwiczki wieprzowe w skorupce z frytkami z batatów

Składniki:

– pół kg polędwiczek wieprzowych

– 3 średnie cebulki

– kromka chleba bez skórki

– sól, pieprz

– rozmarym

– tymianek

– miód (1 łyżeczka)

– musztarda ostra (1 łyżeczka)

 

Wykonanie:

Polędwiczki obsmażamy na maśle, na dość dużym ogniu, żeby się zarumieniły i odstawiamy na bok.

IMG_2860 IMG_2861

Na innej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy już złapie kolor, dodajemy drobno pokrojona (może być nawet poszarpana) kromkę chleba.

IMG_2854 IMG_2855

Dokładnie to mieszamy (można dodać trochę masła jeśli jest zbyt suche). Zsypujemy do garnuszka, dodajemy łyżeczkę miodu i musztardy i doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.

IMG_2858

Mięso kroimy na plastry grubości około 2cm i obsmażamy je na maśle na dośc dużym ogniu (uwaga – nie za długo bo polędwiczki są bardzo delikatne).

IMG_2867 IMG_2869

 

Następnie układamy w naczyniu żaro-odpornym, smarujemy z wierzchu musztardą i nakładamy masę z cebuli. Wkładamy do piekarnika na grill na około 5 minut, żeby zrobiła sie skorupka z cebuli. Trzeba uważać, żeby nie przypalić.

Bardzo dobre są do tego frytki ze słodkich ziemniaków.

Do polędwiczek zrobiłam pyszny sos własnej kompozycji, ale to był eksperyment, więc przepis będzie następnym razem jak dokładnie zapiszę składniki. Ale sos był słodko kwaśny z czerwonym winem i figami i sosem warzywnym- pycha.

IMG_2876

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s