Rolada z kurczaka z chorizo z masą ryżową na winie

Danie bardzo eleganckie, wykwintne i niestety trochę pracy trzeba włożyć. Ale efekt warty poświęcenia. Muszę się  przyznać, że za pierwszym razem nie wszystko mi wyszło dobrze, ale teraz poprawiłam po swojemu i  jest pyszne.

Składniki:

Rolady z kurczaka.

– 4 filety z kurczaka

– 1/3 szklanki kiełabski chorizo

– 100 g sera comte

– jajko

– 2 łyżki śmietany gęstej

– sól, vegeta

Ryż-

– 2 szklanki ryżu

– 1 cebula

– masło

– 150 g sera comte

– wywar z kostki rosołowej

– 3/4 szklanki wina białego

– 2 płaty ciasta feuille de brick

Sos-

– 3 łyżki masła

– mąka

– szklanka białego słodkiego wina

– kostka rosołowa

– szczypta soli

– śmietana 30%

Wykonanie:

Filety płuczemy, odkrawamy mniejsze części do miseczki. Rozbijamy delikatnie, żeby nie narobić dziur. Posypujemy vegetą.

IMG_2521

Odkrojone mięso  dajemy do miksera, dodajemy śmietanę, jajko, sól,miksujemy na masę.

IMG_2512

 

Przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w dobną kosteczkę kiełbasę i ser comte. Mieszamy.

IMG_2511 IMG_2520

 

 

Na filety nakładamy masę, zawijamy we folię ciasno.

Końcówki zawijamy szczelnie jak cukierki.

IMG_2523 IMG_2524 IMG_2525

Wrzucamy na wrzacą wodę, ale nie gotujemy mocno tylko ma sie parzyć. Zalecana jest temperatura 65 stopni. Na kuchni indukcyjnej daję na 4 i parzę około 50 minut.

Robimy ryż.

Na patelni topimy  3 łyżki masła, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę. Smażymy na złoto.

Dodajemy 2 szklanki ryżu, smażymy chwilkę, zalewamy bulionem z kostki rosołowej. Bulionu musi być tyle samo co ryżu. Dodajemy wino. Jeśli sa amatorzy wina, można dodać wiecej. Doprawiamy do smaku, ciągle mieszając i dusimy na małym ogniu,  aż wszystko się wchłonie. Na koniec trzemy ser , mieszamy. Jest gotowa masa, ale to nie koniec 🙂

IMG_2513

W zależności jakie kupimy ciasto/ okrągłe czy prostokątne/ przygotowujemy brytfankę. Ja miałam dziś okrągłe więc wykorzystałam  formę do tarty.

Wykładamy formę papierem z ciasta, na to dajemy ciasto, smarujemy żółtkiem dość obficie. Nakładamy masę ryżową, mocno dociskamy- ma być dobrze uklepana! Na wierzch dajemy drugi płat ciasta, smarujemy żółtkiem.

IMG_2527 IMG_2528

 

Najlepiej jest przyłożyć czymś, żeby obciążyć. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Odstawiamy.

Sos

Masło topimy, dodajemy 2- 3  łyżki mąki. Robimy zasmażkę. Dodajemy wino, smietanę, kostkę,  ciągle energicznie mieszając.

Dodajemy trochę soli. Sos jest bardzo aksamitny. Dobrze jest zrobić sos nieco wcześniej, ma czas na połączenie smaków.

Wszystko już gotowe.

Roladki odwijamy z folii, kroimy na grube plastry.

IMG_2542 IMG_2544

Ryż kroimy w trójkąty i żeby zagrzać podsmażamy na maśle z każdej strony na patelni na rumiano.

Do tego dania zawsze podaję chipsy z sera.

IMG_2552 - Copy IMG_2547

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s