Mozarella z szynką parmeńską w sosie balsamicznym

Szybka przystawka , oj bardzo pyszna. Nie wiedziałam jaki sos do tego dać i zaczęłam szperać.

Sos balasamiczny- bardzo dobry, polecam.

Składniki:

– ser mozzarella

– paczka szynki

– 2 pomidory

– 2 płaty ciasta feuille de brick

– oregano

– łyżka miodu

– 10 łyżeczek octu balsamicznego

– 2 łyżki syropu malinowego

Wykonanie:

Do foremek silikonowych wkładamy pokrojone w trójkąty ciasto. Każde ma być posmarowane żółtkiem.Nie koniecznie musi być to ciasto, poprostu miałam i wykorzystałam :).

Na spód dajemy plaster pomidora, posypujemy oregano, i kładziemy ser owinięty w szynkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

IMG_2530 IMG_2811 IMG_2809

 

Do rondelka dajemy miód, ocet i syrop. Ja dałam dziś gęsty syrop ze śliwek, bo taki miałam. Gotujemy ok 10 minut tzn. odparowujemy.

Sos jest słodko- kwaśny, nawet nie wiedziałam, że  jest taki pyszny. Nie gotujemy zbyt długo bo się robi twardy i lepki.

IMG_2535

 

Przystawkę dekoracyjnie oblewamy sosem.

IMG_2541 IMG_2540

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s