Muffinki czekoladowe z syropem miętowym

Muffinki, mufffinki. Za moich czasów były to poprostu babeczki. Ale cóż, świat gna do przodu, nawet nazwy muszą się zmieniać, muszą być nowe. Niedługo o babeczkach wszyscy zapomnimy.

No to pieczemy muffinki 🙂

Składniki suche:

– 1 szklanka maki

– 1/2 szklanki kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody

Składniki mokre:
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 1 szklanka oleju
– 3 łyżki miętowego syropu
Wykonanie:
Do jednej miski dajemy suche składniki i mieszamy.
IMG_2415
W drugiej miksujemy mokre składniki, dodajemy suche i chwilę mieszamy na niskich obrotach.
IMG_2419
Przelewamy do papilotek. Papilotki dajemy podwójne, żeby się nie przypaliły spody.
IMG_2420
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni
IMG_2428
Do dekoracji robimy masę budyniową.
Budyń gotujemy według przepisu, studzimy.
IMG_2425
Do miękkiego masła/ pół kostki/ dajemy budyń.
Do mas można dać barwniki,dekoracje według własnego gustu.
IMG_2430IMG_2441

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s