Miętowy deserek

Dziś mamy straszny upał i pomyślałam , że kolor zielony doda nam troche ochłody, a przede wszystkim mięta oczywiście, którą polecam pod różnymi postaciami.

Składniki:

– 1 galaretka agrestowa

– 4 duże łyżki serka mascarpone

– 2 płatki żelatyny

– 2 łyżki cukru pudru

– garść świeżej mięty

– pół szklanki cukru

– ciastka speculoos

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy  w 1,5 szklanki wrzącej wody. Studzimy. 10 łyżek  galaretki dajemy na talerzyk do lodówki, żeby zastygła.

Zostawiamy jeszcze ok . pół szklanki galaretki  do serka i do polania na wierzchu.

Resztę galaretki dajemy do pucharków, przechylamy w lodówce na jeden bok i też zostawiamy do zastygnięcia.

IMG_2378

Miętę kroimy, do garnka dajemy pół szklanki cukru, pół szklanki wody i  miętę. Gotujemy 5-10 minut. Ostudzone blendujemy.

IMG_2386

2 płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, odciskamy , lekko podgrzewamy.

Do serka dajemy cukier puder, resztę galaretki/ zostawiamy jeszcze 5 łyżek/ zimną żelatynę i 5-6 łyżek syropu z miety.

Chwilkę miksujemy. Galaretkę na telarzu kroimy w kostkę, dorzucamy do serka. Mieszamy łyżką.

IMG_2379

Wyciągamy galaretki, pucharki wypełniamy serkiem, wkładamy ciasteczko i zdobimy listkiem mięty.

IMG_2381 IMG_2385 IMG_2383

 

Na wierzch dajemy po łyżce zostawionej galaretki.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s