Ciasto lane

Robimy zupę i nagle się okazuje, że nie ma nic do zupy……ale zawsze można zrobić ciasto lane. Jest to bardzo delikatny makaronik, który podaję też moim wnusiom.

Potrzebujemy tylko jajko i mąkę.

Jajko wbijamy do garnuszka, roztrzepujemy . Dosypujemy pomału mąkę, ciągle mieszając. Nie podaję ile mąki bo nigdy nie mierzę, ale na początek wsypuję 2 łyżki duże i ucieram  masę łyżką.Tak długo ucieramy aż nie bedzie grudek i mąki dosypuję tyle ile zabierze jajko.

Masa ma być gęsta ale lejąca sie pomału.

Taką masę wylewamy na gotującą osoloną wodę, odgarniając ciasto już wlane.Od zagotowania gotujemy 1 minutę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wszystko się rozleci. Można trochę wcześniej spróbować.

IMG_2200

 

Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy do miski zimną wodą. Odcedzamy.

IMG_2202

 

Można oczywiście ciasto wlać na sam koniec gotowania prosto do zupy i tylko zagotowac razem ze zupą.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s