Zupa kalafiorowa- krem

Składniki:

– 1,5 litra rosołku

– mały kalafior

– mała szalotka

– łyżka masła

– pół szklanki śmietany

– łyżka mąki

– sól, pieprz

Wykonanie:

Kalafior płuczemy, dzielimy na mniejsze części i wrzucamy na wrzątek do zagotowania. Odlewamy wodę. W tym samaym rondlu topimy masło i wrzucamy cebulkę. Gdy się zrumieni, wrzucamy odcedzony kalafior, mieszamy i wlewamy część rosołu. Dusimy 15-20 minut.

IMG_2304

Następnie wszystko miksujemy, łaczymy z resztą rosołu, razem gotujemy 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką.

IMG_2325

Można podawać z makaronem lub grzankami.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s