Papryka faszerowana w sosie paprykowym

Składniki:

– 4 papryki

– 1 torebka ryżu lub szklanka ryżu

– 20 dkg mięsa mielonego

– 2 cebulki

– sól, pieprz

– garść pietruszki

2 łyżki masła, olej

– jajko

Wykonanie:

Jedną cebulkę kroimy drobno i smażymy na złoto, dodajemy zmielone mięso, dusimy 15 minut.

Do ugotowanego ryżu  dodajemy mięso, przyprawy, pietruszkę , wbijamy jajko. Mieszamy.

IMG_2303

Paprykom odcinamy wierzchy/ nie wyrzucamy/, płuczemy i nadziewamy farszem.

IMG_2306

Układamy w naczyniu żaroodpornym podlewamy szklanką wody i troche oleju. Dusimy w piekarniku około 45 minut. Trzeba zaglądać, bo zależy jakie są papryki. Ja dziś miałam bardzo twarde, musiałam dłużej trzymać. Papryka ma być miękka ale nie rozpadająca się.

Drugą cebulkę smażymy na maśle i wrzucamy do niej resztki odkrojonej papryki, dolewamy szklankę wody- dusimy 20 minut.

IMG_2301 IMG_2310

Lekko studzimy i miksujemy wszystko na masę.Znowu zagotowujemy ,doprawiamy solą, pieprzem, vegetą.

Dolewamy śmietankę. Jeśli jest za rzadkie można dodać mąkę.

IMG_2320 IMG_2321

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s