Jabłkowy deserek

Kolorowy i smaczny deserek.

Składniki na biszkopt:

– 2 jajka

– 2 kopiate łyżki cukru

– 2 kopiate łyżki mąki

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– 3 krople czerwonego barwinka

Składniki na masę:

– 2 jabłka

– 2 łyżki cukru

– 2 kiwi

-szczypta cynamonu lub kawałek laski cynamonu

– 2 łyżeczki żelatyny

– 2 kopiate łyżki mascarpone

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy makę pomieszaną z proszkiem. Brytfankę wykładamy papierem tak, żeby połowa była oddzielona.Połowę biszkoptu wylewamy na na jedną stronę blaszki.Do pozostałej części biszkoptu dodajemy barwnik, mieszamy i wylewamy na drugą stronę blaszki. Pieczemy 12 minut. Ja dodałam czerwony barwnik.

IMG_2308

Jabłka  i 1 kiwi kroimy w kosteczkę i dusimy z cukrem/ można podlać odrobiną wody, jeśli jabłka mają mało soku. Żelatynę rozpuszczamy wg. przepisu/ ja daję mniej wody. Jabłka odcedzamy, dodajemy żelatynę odstawimy do lodówki, żeby stężały.

IMG_2299 IMG_2300

 

Serek miksujemy , dodajemy jabłka. Zostawiamy 3-4 łyżki jabłek.

Na biszkopt biały kładziemy masę, na to parę jabłek.

IMG_2312 IMG_2313

Czerwony biszkopt ponczujemy wcześniej, kroimy w cienkie paski.

IMG_2314

Paski zwijamy w rulon, układamy na wierzchu masy, do środka dajemy resztę jabłek lub kiwi.

IMG_2315

Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Można zrobić dzień  wcześniej, nie bedziemy się denerwować, że się nie zsiądzie.

IMG_2326 IMG_2330

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s