Kurczak z warzywami z cieście filo z sosem orzechowym

Przyznam  się szczerze, że kupiłam na zapas ciasta filo i musiałam go jakoś wyrobić.No i zrodził się pomysł taki.

Składniki:

– ciasto filo

– podwójny filet z kurczaka

– 3 marchewki

– ćwiartka selera

– por / biała część /

-sól,pieprz, vegeta, zabek czosnku

– ser ricotta

– garść  zielonej pietruszki

– masło roztopione do smarowani

 

Sos:

– pół szklanki orzeszków ziemnych

– łyżka masła

– 3/4 szklanki śmietanki

– łyżka cukru brązowego lub zwykłego

– zabek czosnku

– szczypta imbiru i soli

Wykonanie:

Warzywa kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą, smażymy 5 minut ciagle mieszając.Jedną marchewkę kroimy w słupki i też lekko dusimy, potem odkładamy do dekoracji.

IMG_2253

Do warzyw dokładamy pokrojonego w kostkę fileta, przyprawy i dusimy 20 minut.

IMG_2257 IMG_2256

Do serka dodajemy pokrojoną pietruszkę.

IMG_2260

Ciasto filo kroimy na kwadraty lub prostokąty w zależności jakie ciasto mamy.

IMG_2269 IMG_2261

 

 

Każdy płatek ciasta smarujemy masłem dość szybko bo lubią wysychać i układamy w foremkach w kształcie rozetek.

IMG_2263

Do rozetek wkładamy filety i na wierzch dajemy po łyżce serka. Na środek wbijamy 2-3 słupki marchewki.

IMG_2266 IMG_2268

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

IMG_2276

 

Robimy sos:

Na stopione masło wrzucamy zmielone orzechy, dodajemy śmietankę i resztę przypraw.

IMG_2258

Zagotowujemy. Podajemy na ciepło.

IMG_2280

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s