Rolada z nutką pomarańczy

Dziś zrobiłam trochę większe ciasteczko, bo robi się coraz cieplej i trochę gorąco w kuchni. A może akurat wystarczy na deser na 2- 3 dni. To” akurat”  jest bardzo wątpliwe, ale pomarzyć można. Zrobiłam więc najprostszy biszkopt, ale resztę to już sobie skomplikowałam trochę, bo miało być szybko, a niestety trochę sobie podreptałam przy kuchni. Żeby nie było mało to zrobiłam też trochę ciasteczek z tego biszkoptu i oczywiście jestem zadowolona z pomysłu :).

Ale o ciasteczkach nastepnym razem.

Produkty na biszkopt :

– 4 jajka

– 4 łyżki cukru

– 3 łyżki mąki tortowej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

– 100 ml śmietanki 30%

– 400 g mascarpone

– 4-5 łyżek cukru pudru

– 3-4 łyżeczki żelatyny

– pomarańcza

– sok pomarańczowy

– dobra czekolada deserowa

Wykonanie:

Jajka ubijamy stopniowo dodając cukier. Jak już mamy puszystą masę,

IMG_2018

wsypujemy połączone mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

IMG_2024

Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Nie dłużej bo ciasto potem bardzo wysycha. Lepiej 10 min. Wyciągamy i trochę studzimy,

IMG_2027

ale jeszcze ciepłe zwijamy w rulon i owijamy ściereczką. Odstawiamy gdzieś na 40 minut.

IMG_2033 IMG_2037 IMG_2038

 

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, mieszamy.Jak napęcznije, podgrzewamy w mikrofali chwileczkę, żeby się rozpuściła. Studzimy. Ma być bardzo lekko ścięta.

Śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy serek i wlewamy żelatynę.Miksujemy do połaczenia składników. Odkładamy  5-6 łyżek masy białej.

IMG_2042 IMG_2032

Do masy ścieramy skórkę ze sparzonej pomarańczy. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru, robimy lekki karmel, dodajemy łyżkę masła i dodajemy obraną pomarańczę. Smażymy w karmelu z każdej strony nie dłużej niż 5 minut.

IMG_2043 IMG_2045

Odstawiamy do wystygnięcia i do lodówki.

Dekoracja z czekolady:

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozgrzewamy w mikrofali

IMG_2047

Wałek do ciasta owijamy papierem, polewamy nim czekoladę i tworzymy dzieło :). Wkładamy do lodówki.

Wszystko gotowe, więc ostatni etap- wykończenie.

Rozwijamy biszkopt, ponczujemy sokiem pomarańczowym. Nakładamy masę. Na sam początek można coś włożyć, np. wiśnie kandyzowane, masę marcepanową. Ja miałam akurat trochę masy cukrowej. Zwijamy w rulon.

IMG_2059 IMG_2060

 

Wierzch smarujemy masą i jak nam cos zostanie syropu ze smażenia pomarańczy to można jeszcze oblać roladę i na pół godziny do lodówki.

Wyciągamy wszystko z lodówki.

Najpierw bardzo delikatnie wyciągamy wałek ze środka papieru, a potem delikatnie papier zwijamy, żeby nie połamać dekoracji.  Wierzch rolady posmarować lekko masą i położyć na niej dekorację. Boki udekorować szprycą do tortów.

IMG_2075

Do środka dekoracji nałożyć białą masę szprycą i udekorować pomarańczą.

IMG_2081

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s