Krem z groszku zielonego

Jak się trafi bardzo zapracowany dzień przy piątku,to najlepszą zupą bedzie krem z groszku.

Produkty:

– pół kg zielonego groszku mrożonego

– 2 łyżki masła

– 1 szalotka

– kostka rosołowa

– sól,pieprz, wegeta, szczypta gałki muszkatołowej

– ząbek czosnku

– śmietana gęsta

– łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Wyciągamy groszek, żeby sie rozmroził. W garnku smażymy na maśle szalotkę.

IMG_1922

Wsypujemy groszek, zalewamy wodą tak,  żeby groszek był przykryty. Dodajemy przyprawy, czosnek i gotujemy ok 15-20 min.

IMG_1924

Parę zielonych groszków zostawiamy do dekoracji.

Następnie miksujemy, wlewamy znowu do garnka, dodajemy sok z cytryny i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

IMG_1925

Krem jest bardzo gęsty, można podać z tartym serem lub poprostu sam okraszony gęstą śmietaną.

IMG_1935

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s