Sałatka Cesar

Ta sałatka jest częstym gościem w naszym domu na kolację.

Produkty:

– sałata lodowa

– paczka pomidorków koktailowych

– podwójny filet z kurczaka

– szklanka grzanek czosnkowych

– 100 g sera żółtego comte

Sos:

– łyżeczka musztardy

– łyżka octu balsamicznego

– sól, pieprz

– śmietana gęsta

– łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Filety kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem i obsmażamy na rumiano, kładziemy na papierowy ręcznik. Sałatę płuczemy i rwiemy na mniejsze części. Sałaty  daję około 1/3  w zależności jaka jest duża.  Pomidorki kroimy na połówki. Ja mam zazwyczaj swoje grzanki gotowe, które przesmażyłam jeszcze raz na tłuszczu z kurczaka.

IMG_1918 IMG_1917 IMG_1916 IMG_1913

Ser ścinam obieraczką na cieniutkie długie plasterki. Do dużej  miski dajemy wszystkie produkty, zalewamy sosem, mieszamy.

Sos:

Do miseczki dajemy musztardę, stopniowo ocet, ucieramy, żeby się nie ścięło, dodajemy trochę soli, pieprzu,sok z cytryny i wlewamy powoli śmietanę dalej ucierając. Jesli jest zbyt kwaśne, można dodać trochę miodu lub cukru.

IMG_1920

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s